3 moderna svenska klassiker att läsa i sommar

Sommaren är snart här och med den får vi chansen att varva ner och förhoppningsvis njuta av både sol och badväder. Sommaren är också den perfekta årstiden för att läsa böcker. Här tipsar vi om tre svenska moderna klassiker du kan läsa i sommar.
Gentlemen         

Gentlemen – Klas Östergren (1980)

Det är sommar i Stockholm 1978 och författaren Klas Östergren driver omkring på stan. Klas har nyligen blivit bestulen på nästan allt han äger och har ingenstans att ta vägen. Som av en händelse råkar han stöta ihop med Henry Morgan, boxare och pianist, som erbjuder Klas att bo i hans våning på Hornsgatan i Stockholm. Henry bor där tillsammans med sin bror Leo, före detta barnstjärna, underbarn, poet och filosof, men som nu är rejält nedgången. Bröderna Morgan är mystiska och är inblandade i flera underligheter.

Gentlemen är en roman om vänskap, kärlek, samhällskorruption och ett historiedokument om ett Sverige med ett annat samhällsklimat än det vi har idag. Boken utspelar sig främst i slutet av 70-talet men hoppar också i tiden tillbaka till 40-talet för att brodera ut historien. Det är en varm berättelse och en finurligt berättad historia som verkligen rekommenderas.

Blir du sugen på att läsa mer om bröderna Morgan så finns det en fristående uppföljare vid namn Gangsters som kom ut 2005, också författad av Klas Östergren. Bägge böckerna filmatiserades häromåret och har bland annat visats på SVT, då under namnet Gentlemen & Gangsters.

Autisterna

Autisterna – Stig Larsson (1979)

Autisterna är en svensk roman av Stig Larsson. När boken släpptes så markerade den början på det svenska 80-talet och var en motreaktion på 70-talets samhällskritiska litteratur. Handlingen i boken går att tolka på olika sätt. Den handlar om en eller flera män, oklart vem eller vilka, i flera situationer runtom i olika städer i Europa som alla liknar varandra och flyter samman till en. Det är en, eller flera personer, med brist på både moral och karaktär som möter människor i periferin som kommer och sedan försvinner. I denna värld utan mening kan han bli vilken person han än vill.

Autisterna räknas som en modern svensk klassiker och har inspirerat många senare författare. Autisterna kanske inte är den lättaste boken att ta till sig men har du mycket tid över i sommar så kan det ändå vara en bok värd att läsa.

Dressinen

Dressinen – Carl-Henning Wijkmark (1983)

Dressinen var Carl-Henning Wijkmarks andra bok (hans första var Jägarna på Karinhall kom ut 1972) och fick ett stort internationellt genomslag när den gavs ut 1983. Berättelsen kan sägas vara en äventyrsroman som tar avstamp i hur vi ser på framsteg i västerlandet. I centrum för berättelsen står en jesuit, med ett vetenskapligt sinne, som har i uppdrag att i sköta människornas andliga vård i djungeln i Kongo 1914. Förutom att vara ett tidsdokument behandlar också Dressinen filosofiska frågor kring civilisation och barbari.

Fastnade du för någon av böckerna? Ta då chansen att läsa någon av dem i sommar. Alla böckerna finns att köpa hos välsorterade bokhandlare eller på nätet. Du kan också låna dem på biblioteket.