Bakom kulisserna inom svenskt näringsliv

På senare år har det kommit ut många böcker skrivna av personer som har haft tunga befattningar inom svenskt näringsliv. Vi tänkte tipsa om tre böcker skrivna av olika personer om sina resor inom näringslivet. Böckerna är intressanta eftersom de ger en unik inblick i en värld som utomstående annars aldrig får ta del av. Om du vill lyssna på någon av böckerna som ljudbok så finns de tillgängliga via Ljudböcker Online. På den sidan hittar du fler tips på intressanta ljudböcker och vart du lyssnar på dem.

Omslag för Oberoende är stark

Oberoende är stark

Oberoende är stark är en bok skriven av Pehr G Gyllenhammar tillsammans med Anders Palmgren. Som VD för Volvo mellan 1971 och 1983 kom Gyllenhammar att bli en väldigt publik person i Sverige. Ofta känd för att säga vad han tyckte och ihågkommen för en av får företagsledare som blivit väldigt populär hos det svenska folket (Gyllenhammar har valts till Sveriges populäraste person hela 9 gånger).

I boken berättar Gyllenhammar om sin uppväxt och hur den format honom till den person han är idag. Gyllenhammar föddes i Göteborg som son till Pehr Gyllenhammar Sr. och Aina Gyllenhammar. Han utbildades sig till jurist vid Lunds universitet och började sin karriär som biträdande jurist vid en advokatfirma. Utöver berättande om de unga åren så ägnas en stor del av boken självklart åt tiden på Volvo, med detaljerade beskrivningar av hur det var att driva det som då var Sveriges allra största industrikoncern.

I boken kritiserar Gyllenhammar hur det svenska näringslivet ser ut idag och menar att företagsledarna är alldeles för högt betalda för det arbete de faktiskt utför. En stor del av boken ägnas också åt problemet om hur svårt det är att få in kvinnor i bolagsstyrelserna. Även det osunda bankstödet får sig en rejäl känga som Gyllenhammar menar sker på skattebetalarnas bekostnad.

Omslag för Boken om Q

Boken om Q

Boken om Q handlar om Mats Qviberg och boken är skriven av honom själv tillsammans med Lotta Byqvist. Mats Qviberg är en svensk företagsledare som är en av grundarna till investmentbanken Hagströmer & Qviberg. 2010 drogs banktillståndet för HQ Bank in och en omskakande tid tog vid. Bland annat tog det 20-åriga samarbetet med Sven Hagströmer slut och en rättsprocess följde. I boken berättar Qviberg om denna episod ur sitt perspektiv och vad som han menar egentligen hände.

Men Boken om Q är såklart inte bara en redogörelse över de senaste åren. I boken berättar Qviberg också om sitt liv och sin resa, om personer han mött och hur han ser på företagande och kapitalism. Boken rekommenderas till dig som tycker det är intressant att lära dig mer om företagande och entreprenörskap av någon som varit med länge.

Omslag för Sanningen om Ikea

Sanningen om Ikea

Ikea är en svensk framgångssaga som alla känner till. Historien om det snälla företaget som sprider svenska värderingar i världen är vida känd. Johan Stenebo menar att denna beskrivning till stor del inte stämmer och vänder sig emot den bild Ikea målat upp av sig själva.

Johan Stenebo jobbade på Ikea i över 20 år på flera positioner innan han slutade efter en schism med ledningen. Under sin tid på bolaget arbetade han bland annat som varuhuschef i Tyskland och England samt personlig assistent åt Ikeas grundare Ingvar Kamprad.

Stenebo riktar skarp kritik mot hur företagskoncernen drivs och om hur mytbildningen kring Ikea inte alls stämmer. Han berättar även hur företaget gör det svårare för kvinnor att göra karriär och om den ”gubbkultur” som omgärdar företaget. Ikea har alltid varit ett väldigt slutet företag och deras bolagsstrukturer med ägarbolag i skatteparadis har gjort det svårt att få insyn i bolaget.

Vissa delar av kritiken kanske inte är särskilt allvarlig egentligen. T.ex. är det inte konstigt att Ikea är ett tungt byråkratiskt företag med tanke på hur stort det faktiskt är. Men Sanningen om Ikea är ändå intressant läsning eftersom boken bjuder in till läsning om ett av Sveriges mest kända företag och bidrar med reflektioner om hur företaget drivs inifrån.