En världsomsegling under havet – en bok före sin tid

Om man ska nämna en av de riktigt klassiska äventyrsromanerna så är En världsomsegling under havet en kandidat till förstaplatsen. Boken, som heter Twenty Thousand Leagues Under the Sea på engelska, är skriven av Jules Verne och kom ut 1870.

En världsomsegling under havet börjar året 1866 då flera nationer får syn på ett mystiskt sjöodjur och bestämmer sig för att skicka en expedition för att undersöka fenomenet. Expedition består av tre män varav en, Professor Pierre Aronnax, också är historiens berättare. Ganska snart hittar de monstret och försöker förstöra det men misslyckas och förstör sin egen båt istället. Den enda räddningen de har är att hålla fast i ”monstret” som de nyss attackerat. Det visar sig dock att monstret inte är ett monster – istället är det en väldigt avancerad ubåt. De tre männen blir snabbt fångade och förda ombord på ubåten. Där får de möte den egensinnige och gåtfulle kapten Nemo.

Boken fick faktiskt en helt fristående uppföljare, också skriven av Jules Verne. Den heter Den hemlighetsfulla ön (The Mysterious Island) och här får läsarna åter igen stifta bekantskap med kapten Nemo och veta mer om hans bakgrundshistoria. Båda böckerna har filmatiserats, den första ett flertal gånger. Disney-versionen från 1954 torde vara den kändaste.

Jules Verne var en fransk författare som levde mellan 1828 och 1905. Verne är främst känd för sina äventyrsromaner och science fiction-historier. Det unika med Verne är att han tycktes ha en exceptionell förmåga att beskriva skeenden och händelser som människan ännu inte hade upplevt än. Verne verkade i en tid då vetenskapen var på stor frammarsch och han använde vetenskapliga rön för att sia om framtiden. Verne var den första som satte människan på månen (Från jorden till månen, 1865), eller lät dem åka över hela världen i en ubåt samt beskrev hur man kunde resa världen runt på 80 dagar i Jorden runt på 80 dagar från 1873.